Arta umbrelor / teatru de umbre (videoclipuri spectaculoase)

vezi versiunea in engleza  (mai multe videoclipuri)



 Arta umbrelor, cunoscută și sub denumirea de teatru de umbre sau păpuși cu umbre, este o formă de străveche de povestire și entertainment care folosește conturul unor obiecte și o sursă de lumină pentru a crea imagini pe un ecran au perete. Are o istorie bogată, care include diverse culturi și mai multe continente.

Istorie:

Originile teatrului de umbre pot fi urmărite încă din cele mai vechi timpuri, cu dovezi care sugerează existența lui în China, India, Grecia și Indonezia cu aproximativ 2000 de ani în urmă. În China a fost cea mai populară formă de teatru din vechea dinastie Han (206 d.Hr. – 220 d.Hr.). În India, o primă mențiune o găsim în epopeea sanscrită „Mahabharata”. În Grecia, filosoful Platon a făcut trimitere la jocul de umbre în cea mai celebră alegorie filosofică, „Alegoria peterii”. În Indonesia, în special în Java și Bali, jocul de umbre, cunoscut sub numele de Wayang Kulit, a fost o parte integrantă a culturii locale timp de secole.

Tehnicile:

Diferite culturi și-au dezvoltat stiluri și tehnici unice pentru teatrul de umbre. În China, teatrul de umbre este cunoscut sub numele de Pi Ying. Figurile sunt din piele și sunt manipulate cu tije. În Indonezia, Wayang Kulit folosește piese fin sculptate și pictate, ale căror umbre sunt proiectate pe un ecran translucid. In Turcia, Karagöz și Hacivat sunt forme tradiționale de teatru de umbre în care se folosește figuri decupate, plate, din piele de cămilă. În Africa, umbrele sunt create aproape exclusiv cu mâini și corpuri umane. 

Artiști importanți:

În Indonezia, artistul are titulatura de Dalang (maestru de păpuși). Printre cei mai celebri este Ki Anom Suroto, a cărui artă a primit recunoașterea UNESCO în 2005. În China, Liang Yuanxian, maestru al Pi Ying, a fost recunoscut drept „comoară națională de viață” și contribuie la conservarea și promovarea artei tradiționale. În Turcia, Teatrul Hacivat Karagöz, al cărui fondator este maestrul Karagöz Ercan Avcı, se dedică conservării și promovării acestei forme de artă tradițională.

Tehnologie:

Odată cu apariția tehnologiei moderne, teatrul de umbre s-a adaptat și diversificat. Teatrul modern de umbre întunecate este conceput pentru a fi animat digital. O altă formă, tot digitală, este teatrul de umbre și lumini cu hartă video (video-mapping). Asemenea inovații au permis umbre mai complexe și mai dinamice, extinzând posibilitățile acestor arte străvechi.

În concluzie, Shadow Art este o formă de artă fascinantă și diversă, cu o istorie bogată și o gamă largă de tehnici și stiluri. Continuă să evolueze și să se adapteze, reflectând culturile și erele în care este îmbrățișată.

Comentarii

harti.wansait.com

Uniunea Europeana

Mapamond - Politica internationala

Postări populare de pe acest blog

Remember: Aniversarea Canalului Dunare - Marea Neagra

Video viral: povestea din spatele filmului cu Golden Retriverul care este surprins de ce se află într-un colet poștal

Despre Polonia in siteurile Romportal

Locuri de munca pentru romani in Germania

Xia (Qin) - prima dinastie chineza (secolul 21 i.e.n.)

De ce Belt and Road (noul Drum al Mătăsii), marele proiect internațional al Chinei, a ajuns un dezastru

Azerbaijan - istoria