Țări care și-au schimbat complet locul pe hartă de-a lungul istoriei

 Drama Poloniei este foarte cunoscută. Modul cum a fost împărțită în repetate rânduri între Rusia și Germania, revenind-și ca stat de fiecare dată, a făcut totuși ca granițele ei să fluctueze enorm. Cu excepția câtorva mari orașe din zona centrală și de la Baltica, doar o mică parte din teritoriu a făcut parte constant din toate statele poloneze. Din evul mediu (mai ales după uniunea cu Lituania) și până azi, granițele poloneze au fost extrem de flexibile și mulți dintre polonezi nu și-au putut (sau nu își pot încă) găsi locul în frontierele propriului stat. Deși Polonia nu emite asemenea pretenții teritoriale, o parte importantă din teritoriul pe care îl avea înainte de invazia hitleristă din 1939 face astăzi parte din Belarus și chiar din Rusia. În schimb, față de granițele de dinaintea celui de al doilea război mondial, Polonia a fost pur și simplu mutată spre vest: teritoriile pe care URSS a decis să le mențină sub ocupația sa au fost compensate cu teritorii la granița de vest a Poloniei, care anterior aparținuseră Germaniei și Prusiei.

Cazul Poloniei nu este singular. În perioade mai vechi sau mai noi, având o logică istorică sau doar dintr-un capriciu, mai multe țări și-au schimbat poziția pe hartă sau doar numele. Din Africa până în Asia și destul de frecvent în Europa, a existat o instabilitate politică ce a dus la asemenea fenomene care astăzi par surprinzătoare. Însă numele acestor state este binecunoscut, iar povestea lor fascinantă. Din Ungaria până în Ghana și din Benin la Ierusalim sau în nordul Indiei, o dinamică anume face ca istoria să fie fascinantă.

video realizat de General Knowledge: În acest videoclip vorbesc despre câteva țări care, de-a lungul istoriei, au schimbat locația în care există. Începând cu Bulgaria, care a existat anterior în Crimeea ca „Marea Bulgarie Veche”, apoi trecând la Primul Imperiu Bulgar (unde se află acum) și la vechea Bulgaria Volga din Rusia. Apoi vorbim despre legătura (sau lipsa acesteia) a Ghanei cu Imperiul Ghanei, lucru care se întâmplă și cu Beninul modern și cu Regatul Benin - deși unul este numit în onoarea omonimului său istoric, în timp ce celălalt pur și simplu are aceeași etimologie, respectiv. Aruncând, de asemenea, o privire la probabil cel mai mare exemplu de țări care și-au mutat locația: Ordinul Militar Suveran (Cavalerii Ospitalici) din Malta; stabilită mai întâi în Ierusalim, apoi s-a mutat în Cipru, Rodos, Malta și în cele din urmă există fără teritoriu astăzi, funcționând doar printr-o clădire din Rodos. Ungaria este un alt exemplu de țară europeană care și-a mutat tehnic locația, prin migrarea maghiarilor din Magna Hungaria din stepele asiatice în Bazinul Carpatic. Și, în sfârșit, aruncând o privire la alte câteva state, țări sau imperii de-a lungul istoriei despre care se poate spune că au fost mutate: cum ar fi Imperiul Mughal, hunii, unghiurile, sașii, francii sau chiar Polonia - ar trebui să extindeți definiția a „o țară care s-a mutat” la locație se schimbă de-a lungul unui teritoriu continuu.

Marcaje de timp:
00:00 Introducere
00:47 Bulgaria
02:28 Ghana
04:49 Ordinul Suveran Militar al Maltei
06:55 Benin
08:10 Ungaria
09:17 Imperiul Mogul
10:25 Polonia
11:38 Hunii
11:47 Angles & Franks

În acest videoclip vorbesc despre alte câteva țări care și-au mutat teritoriu de-a lungul timpului; luând sugestiile pe care mulți dintre voi le-ați făcut în comentariile primului videoclip. Mai întâi vorbind despre Türkiye și explicând cum migrațiile turcești au venit din Est, în Asia Centrală, apoi au ajuns în Anatolia și și-au extins/consolidat stăpânirea acolo. Trecând prin diferitele etape ale existenței Armeniei, de la Armenia Mare, până la Armenia Bagratidă, Armenia Ciliciană și în sfârșit versiunea modernă. Comparând diferențele de graniță ale vechiului Regat al Israelului cu Israelul modern. Înțelegerea modului în care Saxonia este numele a 3 regiuni diferite ale Germaniei de astăzi, datorită mișcării și cuceririi istorice a sașilor și a dinastiilor lor conducătoare prin acele zone. Intrând în denumirea Mauritaniei și explicând modul în care o țară cu nume similar Mauretania a existat mai la nord. Evidențiind mutarea regală a Portugaliei din Europa în Brazilia timp de câteva decenii. Și, de asemenea, călătoresc în America pentru a vedea modul în care mormonii au încercat națiunea și statul să se mute adesea până să ajungă în Utah. Așa cum a fost și cazul Cherokee și al altor națiuni native americane.
00:00 Introducere
00:20 Conflictul Națiunilor
01:15 Turcia
02:57 Armenia Ciliciană
04:15 Israel
05:34 Saxonia
07:18 Mauritania
08:27 Mormoni
09:19 Portugalia
10:10 Cherokee
10:48 Rezumat
11:34 Conflictul Națiunilor


Comentarii

Recomandari

Postări populare de pe acest blog

Unde duc tensiunile ruso-ucrainene?

Azerbaijan - istoria

Problema kurda

Arta umbrelor / teatru de umbre (videoclipuri spectaculoase)

Anglia - de la mare imperiu la "vioara a doua". Participarea la NATO a Marii Britanii

Video viral: povestea din spatele filmului cu Golden Retriverul care este surprins de ce se află într-un colet poștal

Războiul din Ucraina: Sunt metalele rare cauza invaziei rusești

AI images of Franz Kafka

video viral - De ce este Spania slab populată?