Războiul din Ucraina: Sunt metalele rare cauza invaziei rusești

 


Deutsche Welle a realizat un documentar care ridică întrebarea dacă, totuși, Putin nu are și o miză reală în invadarea Ucrainei, dincolo de orgoliul său și încercarea de a anihila orice opoziție față de el în spațiul ex-sovietic.

Documentarul Deutsche Welle identifică în Ucraina resurse importante de litiu și alte metale rare, deosebit de valoroase în lumea de azi, în care lithiul se folosește la multe dintre bateriile electrice performante. Resursele de litiu sunt foarte puține la nivel mondial.

vezi și articolul: Ucraina - Resursele naturale

În comparație cu Rusia, Ucraina are mici resurse naturale și minereuri: Zăcămintele nemetalifere: sulf (Predcarpatie, Kerci), sare (Predcarpatie), fosfati, caolin, grafit, dolomit, bentonite, gips, piatră de construcţii (granit, bazalt, etc.). Sunt în fază de exploatare zăcăminte de topaz, beriliu, cristal de stâncă, cuarţ, opal, calcedoniu, agat, aur, etc.
Totuși, în cazul metalelor rare, resursele Ucrainei par să fie deosebit de valoroase.
Ucraina se află pe o formațiune geologică rară în Europa, una dintre cele mai vechi formațiuni geologice din lume. Cratonul ucrainean poate fi astfel bogat și în alte metale rare, încă neexploatate, și care pot fi deosebit de valoroase chiar și în cantități mici.

Comentariul Deutsche Welle la filmul de mai sus

Pe măsură ce războiul Rusiei împotriva Ucrainei continuă, aceasta va câștiga trilioane de dolari în minerale și resurse dacă preia țara – sau chiar rămâne doar pe teritoriul pe care l-a ocupat până acum. Ucraina are zăcăminte uriașe de litiu, în special, un mineral cheie pentru bateriile care alimentează mașinile electrice sau smartphone-urile.

0:00 Sunt zăcămintele de litiu ale Ucrainei un motiv pentru războiul Rusiei?
2:01 Gracelin Baskaran, Director al Proiectului privind Securitatea Mineralelor Critice la Centrul de Studii Strategice și Internaționale (CSIS)
7:44 Olivia Lazard, Fellow la Carnegie Europe și expert în geopolitică
11:57 Andrei Covatariu, Expert Energie și co-fondator ECERA
16:05 Ulrich Blum, fondator și CEO al Institutului German de Litiu și expert în războiul economic

Comentarii

Recomandari

Postări populare de pe acest blog

Anglia - de la mare imperiu la "vioara a doua". Participarea la NATO a Marii Britanii

Unde duc tensiunile ruso-ucrainene?

Problema kurda

Azerbaijan - istoria

Arta umbrelor / teatru de umbre (videoclipuri spectaculoase)

Video viral: povestea din spatele filmului cu Golden Retriverul care este surprins de ce se află într-un colet poștal

AI images of Franz Kafka

ni_si_ai: Possible Photos