Oportunitati de afaceri in Bulgaria

 In ultimii ani societati renumite (din Romania si transnationale care au reprezentante in Romania), deschid birouri si magazine de prezentare in Bulgaria in domenii ca: distributie carburanti, autovehicule si piese de schimb, materiale de constructii, mobila, servicii (IT, consultanta, publicitate, foraje, cercetari geologice), bunuri de larg consum si alimentare prin retelele de hypermarketuri. Cresterea atractivitatii mediului de afaceri si investittional s-a realizat prin practicarea de catre Bulgaria a unei cote de impozit pe profit de 10 %.

Sofia. Foto: Sami C


La nivelul IMM-urilor exista o oportunitate de colaborare bilaterala, ce vizeaza judetele limitrofe, respectiv Programul de cooperare transfrontaliera Romania-Bulgaria 2007-2013 pe domeniile: infrastructura de transport, informatica, protectia mediului, dezvoltarea economico-sociala, avand surse de finantare de la Comisia Europeana.


Posibilitatea participarii la proiecte de infrastructura ca subcontractori sau furnizori de produse si servicii in proiectele de interes bilateral sau regional: constructia podului mixt (feroviar si rutier) peste Dunare, la Calafat-Vidin, trasee energetice (hidrocarburi si linii electrice), prospectiuni geologice.


Legea privind sustinerea investitiilor investitiilor este in vigoare din 30 iunie 2007 si introduce un sistem de masuri de promovare  conform reglementarii CE 1628/2006.


Comertul exterior al Bulgariei


Comert exterior (2008): total 39,31 mld.euro din care, 15,28 mld. euro export si 24,03 mld. euro import cu un deficit de 8,75 mld. euro. In relatia cu UE, Bulgaria a exportat in valoare de 9,19 mld. euro (pondere 60%) si a importat in valoare de 13,67 mld.euro (pondere 56,8%).


Principalii parteneri la export: Grecia, Germania, Turcia, Italia, Romania, Belgia si la import: F. Rusa, Germania, Italia, Ucraina, Romania, Turcia, Grecia.


Principalele produse exportate: bunuri de consum, hidrocarburi (tranzit), produse finite, masini de transport, produse chimice, iar principalele produse importate sunt: masini si echipamente de transport, hidrocarburi, bunuri de consum, produse chimice, materii prime.


BULGARIA – date generale


Denumirea oficiala: Republica Bulgaria (RO), Pепублика България (BG)


Structura de stat: parlament, presedintie, guvern


Forma de guvernamant: Republica parlamentara


Suprafata: 110.912 km.p, iar inclusiv apele de frontiera 110.993,6 km.p


Populatia: 7,97 mil. locuitori (69,5 loc. / km.p) din care bulgari (83,9%), turci (9,4%), rromi (4,6%)


Religia: ortodoxa (85%), musulmana (13%), catolica (1%), alte religii (3,8 %).


Limba oficiala: bulgara, alfabet chirilic; in relatiile comerciale: engleza, rusa, germana, franceza


Capitala: Sofia (1.122.302  locuitori), principalele orase: Plovdiv, Varna, Burgas, Ruse.


Clima: temperat-continentala, moderata in regiunile nordice si cu caracteristici mediteraneene in cele sudice si in zona Marii Negre


Moneda nationala: leva (BGN), legata de EURO la cursul de 1,95583 leva = 1 EURO


Resursele naturale: minereuri neferoase (bauxita, Cu, Pb, Zn), carbuni energetici inferiori, minerale nemetalifere (barita, caolin), uraniu, potential hidroenergetic, paduri, teren agricol etc.


Economia (2008): PIB 34,11 miliarde euro, crestere PIB 6%, inflatie 7,8%, somaj 5,6%


Principalele ramuri economice(2008): serviciile 62,2%, industria 30,5% si agricultura 7,3% din PIB.


Datoria externa (2008) era de38,81 mld. euro (sectorul privat detine 88,6% din aceasta).


Rezervele valutare (2008) de 12,71 miliarde euro.


Excedentul bugetului consolidat (2008) 1,2 mld. euro ( 3,8 % din PIB) iar deficitul contului curent s-a ridicat la 1,7 miliarde euro (4,6 % din PIB).


Relatiile economice romano-bulgare


Relatiile politice si economice dintre Romania si Bulgaria sunt din ce in ce mai stranse fiind influentate in mod pozitiv de vecinatatea geografica si de aderarea simultana la Uniunea Europeana. Comertul bilateral din ultimii 10 ani s-a caracterizat printr-o crestere constanta a volumului total al schimburilor comerciale bilaterale si printr-un sold pozitiv al balantei comerciale in favoarea Romaniei. Schimburilor comerciale romano-bulgare a ajuns in anul 2008 la 2366,39 milioane euro (+52,9%), din care exportul a fost de 1389,98 milioane euro (+47,7%), importul de 976,41 milioane euro (+61,1%), iar soldul +413,57 milioane euro. Principalele marfuri exportate din Romania sunt: produsele minerale (combustibili), metalele comune si articolele din acestea, produse ale industriei chimice, materiale plastice, cauciuc, masini si echipamentele electrice, produse alimentare, iar din Bulgaria au fost importate: metalele comune si articolele metalice, produsele alimentare, vehicule, produsele vegetale, masinile, aparatele si echipamentele electrice, produsele chimice.

Comentarii

harti.wansait.com

Uniunea Europeana

Mapamond - Politica internationala

Postări populare de pe acest blog

Drumurile matasii

Kuwait - istoria

Anglia - de la mare imperiu la "vioara a doua". Participarea la NATO a Marii Britanii

Curiozități din Japonia