Anglia - de la mare imperiu la "vioara a doua". Participarea la NATO a Marii Britanii

Anglia - unul dintre cei mai importanti membri ai NATO


Din punct de vedere geografic, dar si militar, Anglia a avut o situatie aparte, comparativ cu celelalte state de pe batrînul continent.
De-a lungul timpului, în afara razboaielor pentru tron, se pot aminti cîteva momente cruciale care au marcat destinul fostului imperiu britanic. Pe de o parte, politica de cuceriri coloniale, marcata însa de cîteva esecuri clare (pe plan militar): independenta SUA, înfrîngerile din Afganistan si India, razboaiele cu burii. Pe dealta parte, este de remarcat faptul ca au existat victorii rasunatoare, care au conferit Angliei statutul de mare putere europeana. Infrîngerea, “invincibilei Armada” spaniole în 1588 a avut ca rezultat stoparea invaziei ibericilor si situarea Angliei în postura de “stapîn al marilor”, cu consecintele ulterioare. A urmat perioada 1804-1805, cînd Napoleon a încercat, tot fara succes, sa cucereasca pamîntul britanic. Mai mult, dupa celebra batalie de la Waterloo, armata engleza a fost cea care a stopat dominatia napoleoniana în Europa. In sfîrsit, putem sa vorbim despre cel de-a doilea razboi mondial, cu a sa celebra “Batalie pentru Anglia”. Rezultatele se stiu, însa dorim sa reamintim faptul ca specialistii britanici din domeniul militar au contribuit decisiv la aparitia radarului si a avionului de vînatoare cu un singur loc, celebrul Spitfire.

De la Spitfire la Tornado, si de la “stapînul marii” la submarinele strategice


La ora actuala în cadrul armatei Marii Britanii activeaza peste 294 000 de militari, toti voluntari, împartiti în marina regala, aviatia regala si fortele de uscat. De asemenea, în cadrul Ministerului Apararii sînt angajati 140 000 de civili.
Desi nu mai este “stapîna marilor”, Anglia reprezinta, în partea de est a Atlanticului, cea mai importanta forta navala a NATO. Fortele navale bitanice sînt pregatite sa actioneze în orice parte a globului, iar punctul forte îl constituie antisubmarinele de razboi, submarinele strategice de intimidare si cele cu propulsie nucleara.
Departamentul fortelor de uscat a obtinut în anii '90 rezultate extraordinare în domeniul tehnicii comunicatiilor si în constructia modernului tanc Challenger.
§i în aviatie s-au înregistrat succese spectaculoase, de exemplu, cresterea performantelor avioanelor de lupta Tornado GR 1, Harrier GR 5 si Harrier GR 7. Fortele aeriene britanice se bazeaza pe propria industrie de aeronave, aflata pe locul 2 în lume (dupa SUA) în ceea ce priveste complexitatea si calitatea aparatelor de zbor.
Nu în ultimul rînd, trebuie sa mentionam faptul ca Anglia se numara printre marile puteri nucleare, focoasele si submariele fiind în totalitate fabricate în Marea Britanie.
Anglia si-a asumat un rol important în lupta pentru interzicerea folosirii armelor biologice si chimice, fiind semnatara a tratatului ce prevede interzicerea dezvoltarii, productiei, cercetarii, detinerii si folosirii acestui tip de arme.
In domeniul apararii, în Anglia se cheltuiesc anual 670 dolari pe cap de locuitor, iar în ultimii ani, peste 40% din bugetul apararii a fost destinat achizitionarii sau fabricarii de noi echipamente militare.
Toate acestea fac din Marea Britanie o tara foarte importanta pentru Organizatia Atlanticului de Nord, atît din punctul de vedere al fortei si implicarii militare, cît si din cel al contributiei la bugetul NATO.

Comentarii

harti.wansait.com

Uniunea Europeana

Mapamond - Politica internationala

Postări populare de pe acest blog

Problema kurda

Xia (Qin) - prima dinastie chineza (secolul 21 i.e.n.)

Kuwait - istoria

Curiozități din Japonia

Video viral: povestea din spatele filmului cu Golden Retriverul care este surprins de ce se află într-un colet poștal

Videourile virale de anul trecut