Armata Germana in secolul XX - de la cele doua razboaie mondiale la trupe NATO



video - uniformele armatei germane de la origini până în prezent

Armata germana - marire si decadere

"Prusacii, vin prusacii!" - s-a auzit un strigat în rîndurile Garzii franceze, în timpul bataliei de la Waterloo. Armata prusaca a atins apogeul în perioada cancelarului Otto von Bismark, îndeosebi în 1870, cînd a cucerit Parisul. Apoi, prin formarea primelor doua blocuri militare, spre sfîrsitul secolului XX, Puterile Centrale si Antanta, Imperiul German (al II-lea Reich) a început sa viseze la extindere. Primul razboi mondial a însemnat sfîrsitul acestui al doilea imperiu.
 n primul razboi mondial, Germania a fost perdanta. Tratatele de pace de la Paris, Trianon, Versailles au obligat aceasta tara sa apara la 31 ianuarie 1933, pe fondul situatiei economice grele de dupa 1920, dar speculînd si dorinta de revansa. Wehrmacht, armata germana, a devenit rapid o forta de temut ce a surprins întreaga Europa, reusind pîna în 1940, sa subjuge trei sferturi din continente. Luftwaffe (aviatia), o putere fara rival în acea perioada, nu si-a mai revenit, pierzînd suprematia aerului, dupa esecul înregistrat în Batalia Angliei (1940). Pe de alta parte, Marina militara, desi la început a înregistrat cîteva succese, multe constînd în scufundarea unor vase civile, s-a stins repede. Chiar si celebrele U-Boot (submarinele nemtesti) s-au cam ascuns dupa 1942.
 Desi a folosit tactici noi, armata germana a fost nevoita sa se încline, la fel cum s-a întîmplat si la sfîrsitul primului razboi mondial.

 Precum pasarea Phoenix, din propria-i cenusa...

 Dupa înfrîngerea din cel de-al doilea razboi mondial, armata germana a fost nevoita din nou sa-si reduca drastic efectivele. Cu toate acestea, Germania a redevenit o putere mondiala într-un timp record. Dupa caderea Zidului Berlinului si dupa reunificare, forta de reactie cuprindea 439 600 militari, dar dupa 1990, armata germana a fost nevoita, ca urmare a acordurilor internationale de dezarmare, sa-si reduca din nou efectivele, astfel ca în momentul de fata numarul militarilor ajunge la 370 000.
 Prin prisma schimbarilor survenite în domeniul securitatii internationale, datorita reducerii posibilitatii aparitiei unui conflict armat în Europa, armata germana are acum urmatoarele misiuni: apararea Germaniei în cadrul NATO, îndeplinirea diferitelor misiuni în cadrul aliantei nord-atlantice în afara granitelor Germaniei si asigurarea de sprijin logistic pentru pregatirea interventiilor internationale ale trupelor Natiunilor Unite.
 Germania are, totusi, un statut special. Armata (infanteria, aviatia, marina) se afla sub jurisdictia NATO. n caz de razboi, trupele intra în subordinea Aliantei Nord-Atlantice si apara, împreuna cu celelalte forte, granitele NATO.
 Pe timp de pace, o parte din trupele terestre, maritime si aviatice sînt implicate în diferite misiuni în cadrul NATO, ONU sau Uniunii Europene.

 Trupele de uscat - Das Heer

 Procesul de adaptare continua la modificarile survenite în domeniul politicii de securitate internationala a cuprins, inevitabil, si departamentul trupelor de uscat.
 Pe timp de pace, trupele de uscat germane numara aproximativ 255 000 militari, iar Comandamentul acestora are în subordine 3 comandamente teritoriale (de Nord, de Sud, si de Est), 8 divizii de aparare, 28 brigazi combatante si 43 de comando-uri. O parte a trupelor de uscat este pregatita si echipata astfel încît, pe timp de pace, sa fie gata sa se implice în misiuni de mentinere a pacii, de acordare de asistenta sociala (ajutor sanitar si ajutor acordat refugiatilor) si de asistenta militara (dezamorsare mine, transport aerian, instructie etc.). Astfel, un anumit numar de brigazi sînt tinute tot timpul în stare de alerta.

 Aviatia militara - Die Luftwaffe

 Aviatia germana supravegheaza spatiul aerian prin intermediul sistemelor radar de avertizare ale NATO, pentru a apara suveranitatea aeriana a tarii si pentru a sesiza din timp orice intentie a unui posibil agresor. Luftwaffe este antrenata si pentru sprijinirea trupelor de uscat si a marinei militare.

 Marina Militara - Die Marine

 Alaturi de fortele Aliantei Nord-Atlantice, Marina Militara are rolul de a apara caile de legatura maritime, de a respinge orice atac asupra coastelor Germaniei si de a rezolva orice situatie de criza. Pe lînga misiunile de recunoastere si supraveghere a spatiului maritim, Die Marine asigura si servicii de logistica sau de asistenta sanitara.



Comentarii

harti.wansait.com

Uniunea Europeana

Mapamond - Politica internationala

Postări populare de pe acest blog

Xia (Qin) - prima dinastie chineza (secolul 21 i.e.n.)

Problema kurda

Kuwait - istoria

Anglia - de la mare imperiu la "vioara a doua". Participarea la NATO a Marii Britanii

Curiozități din Japonia