Beijing - Istoria orasului


Beijingul este capitala Republicii Populare Chinez. Denumirea  prescurtată Jing. Este municipiu cu subordonare centrală. Are o suprafaţă de 16.800 kmp. Potrivit datelor centralizate la sfârşitul anului 2002, numărul populaţiei înregistrate în Evidenţa Civilă se cifra la 11 milioane 363 000 locuitori, dintre care 7 milioane este populaţia urbană. Beijingul este centrul politic, cultural, ştiinţific şi de învăţământ al Chinei, precum şi un important nod de comunicaţii şi transporturi.

Se află în nordul Cîmpiei Chinei de Nord, fiind înconjurat de munţi în est, nord şi vest. În partea sa sud-estică se întinde o cîmpie. Are o climă temperat-continentală, cu 4 anotimpuri distincte.  Primăvara este  scurtă, iarna este relativ lungă, toamna fiind cel mai agreabil sezon din întregul an.

În perioada Statelor Combatante (475-221 î.e.n) zona unde se află Beijingul de astăzi a fost capitala Statului Yan. La începutul secolului al 10-lea,  a fost a doua capitală a Statului Liao ( 907-1125 ), purtînd denumirea de Yanjing. Între 1115-1911 a fost capitala a ultimelor 4 dinastii feudale din China : Jin, Yuan, Ming şi Qing. 1949 a fost declarat capitala Republicii Populare Chineze. Fiind un oraş străvechi, Beijingul adăposteşte un mare număr de vestigii şi monumente istorice de mare valoare. Spre exemplu: Palatul Imperial - cel mai mare complex arhitectural imperial, Marele Zid, Palatul de Vară, Templul Cerului, Urmele aşezărilor sinantropilor de la Zhoukoudian şi altele, toate acestea figurînd pe lista patrimoniului cultural al UNESCO.

În ultimii 20 de ani, Beijingul a cunoscut schimbări substanţiale şi a devenit un oraş străvechi şi , totodată, modern.

via China ABC

Comentarii

Trimiteți un comentariu

harti.wansait.com

Uniunea Europeana

Mapamond - Politica internationala

Postări populare de pe acest blog

Problema kurda

Video viral: povestea din spatele filmului cu Golden Retriverul care este surprins de ce se află într-un colet poștal

Videourile virale de anul trecut

Vezi imagini de la procesiunile religioase de la Ierusalim!

Xia (Qin) - prima dinastie chineza (secolul 21 i.e.n.)

Kuwait - istoria