Azerbaijan - istoria


video - O istorie superscurtă a Azerbaijan - productie video independentă

Azerbaidjanul este unul dintre cele mai vechi state ale civilizatiei, fiind o tara cu o istorie straveche şi bogata, pe teritoriul careia de-a lungul secolelor s-a acumulat o bogata moştenire pentru tezaurul culturii mondiale. Descoperirea peşterii Azih, unul dintre primele locuri unde a trait omul, precum şi a unor obiecte din epoca de piatra, demonstreaza ca Azerbaidjanul a intrat in zona unde au trait antropoizii. Procesul de formare a triburilor in aceasta zona a durat din mileniul III pana in secolul I i.e.n. Primele formatiuni politice au aparut pe teritoriul Azerbaidjanului in sec IX i.e.n. Este vorba despre statul Manna, care avea un nivel ridicat de dezvoltare economica şi culturala, ai carui locuitori credeau in fenomene naturale, Soare şi Luna.
La inc. sec. VI i.e.n. Manna a fost cucerita de Midia şi religia oficiala a devenit zoroastrismul, a carui raspandire era legata de numeroasele zacaminte de titei şi gaze, surse naturale de foc. Un rol important in istoria straveche a Azerbaidjanului l-au jucat statele Atropatene şi Albania Caucaziana. Denumirea de Atropatene, provenita de la numele conducatorului ei, Atropates, s-a transformat mai tarziu in Azerbaidjan. Anume in Atropatena a inceput procesul de formare a natiunii azere. In sec. III-V pe teritoriul Azerbaidjanului s-a raspandit creştinismul. Odata cu aparitia in Transcaucazia a bisericilor creştine, viata laica şi spirituala a capatat un nou impuls de dezvoltare. La inc. sec. V a fost alcatuit alfabetul albanez, care a impulsionat dezvoltarea invatamantului. Multe monumente unice culturale ale literaturii şi arhitecturii s-au pastrat pana in zilele noastre.
La inceputul sec. VIII Azerbaidjanul a fost cucerit de arabi şi a devenit o parte a califatului arab sub denumirea vilaiat Arran. In aceasta perioada islamul devine principala religie a Azerbaidjanului, punand bazele unor noi traditii şi culturi. Azerii, ca şi alte natiuni care au adoptat islamul, se numeau musulmani şi contribuiau la dezvoltarea culturii musulmane. In acea perioada Azerbaidjanul a imbogatit tezaurul culturii mondiale, dand lumii multi savanti, poeti şi arhitecti iluştri. In perioade diferite ale evului mediu, pe teritoriul Azerbaidjanului s-au evidentiat formatiunile statale Karagoiunlu, Akgoiunlu şi statul Sefevizilor. Rutele comerciale dintre Europa şi Asia au facut ca Azerbaidjanul, care se afla la intretaierea lor, sa intre in sfera de interese a altor state. Cu toate acestea, in sec. XVIII pe teritoriul Azerbaidjanului au aparut state independente – hanate. Insa diferendele dintre Rusia, Turcia şi Iran, care s-au accentuat in sec. XVIII-XIX, au transformat Azerbaidjanul intr-o arena a razboaielor. In baza tratatului de la Turcmanceai (1928) Rusia şi Iranul au impartit intre ele Azerbaidjanul: partea de nord a revenit Rusiei, iar cea de sud Iranului.

(material preluat de pe siteul Ambasadei Republicii Azerbaijan)

vezi si - conflictul dintre Armenia și Azerbaijan - update 2021

Comentarii

harti.wansait.com

Uniunea Europeana

Mapamond - Politica internationala

Postări populare de pe acest blog

Problema kurda

Video viral: povestea din spatele filmului cu Golden Retriverul care este surprins de ce se află într-un colet poștal

Videourile virale de anul trecut

Vezi imagini de la procesiunile religioase de la Ierusalim!

Xia (Qin) - prima dinastie chineza (secolul 21 i.e.n.)

Kuwait - istoria